Stroje regionalne i ludowe, suknie Ĺlubne, materiaĹ na firany
Witam serdecznie.
Od jakiegoś czasu przymierzam się do budowy wędzarni na działce, za domem. Ostatnio usłyszałem poradę, że palenisko - które oddalone jest od samej wędzarni 1,5 metra, powinno być wymurowane nieco niżej, niż poziom podstawy wędzarni. Tak, by dym uchodził od paleniska ku górze po skosie, nie poziomo.
Czy ktoś z Was zajmował się już tego typu pracami i czy może potwierdzić taką koncepcję?
Pozdrawiam.
Najlepsza i najprostsza w obsłudze jest wędzarnia w paleniskiem bezpośrednim. Mam właśnie taką i świetnie się sprawdza.
Szybciej się wędzi na takiej. Palenisko oddalone to wędzenie samym dymem i rozwiązanie polegające na opuszczeniu paleniska jest słuszne. Tak czy inaczej lepiej niż wędzenie przemysłowe.
D takiej wędzarni to chyba by się przydała kostka brukowa. Można by z niej coś wybudować prawda?